Sveriges väg mot EM

Förlusten mot Ungern i EM-kvalet i fredags togs hårt av många. När det nu har gått ett par dagar så börjar experterna att se positivt på helgens spel ändå. Många av de andra matcher som spelats under helgen har resulterat i resultat som endast är positiva för Sveriges chanser att kvalificera sig vidare till slutspel.

I Sveriges kvalgrupp så ligger just nu Holland som ledare med 21 poäng. Sverige ligger sedan tvåa med 15 poäng och tätt därefter ligger Ungern med 15 poäng de med, dock med sämre målskillnad. När man spelar i detta kvalspel så möter man alla lag både på hemma- och bortaplan. Det är då så att man räknar poängen efter inbördes möten. Detta system gör att Sverige fortfarande har en chans att bli bästa tvåa i kvalet, oberoende av hur det går i övriga kvalgrupper. Om Sverige slår San Marino och Finland i de kommande två kvalmatcherna är andraplatsen i grupp E säkrad. Slår man också Holland, som bör ha säkrat gruppsegern till sista omgången, så talar mycket för att Sverige tar direktplatsen till EM som bästa grupptvåa.

Dock finns det andra scenarion där det finns risk att en annan tvåa får ett bättre resultat. I det första är det om Både Norge och Portugal i grupp H vinner sina två kommande matcher. dessa lag har just nu lika många poäng i gruppen, men om båda vinner så kommer de att samla på sig en hel del poäng. Det andra scenariot är att Tjeckien vinner sina kommande matcher, där bland annat mot storlaget Spanien.

Chanserna att Sverige tar en andraplats i gruppen är stora och så är även chanserna att slippa play-off spel, bara det går som experterna vill.

Lämna ett svar

(*) Required, Your email will not be published