Inför EM 2016 – vilka är klara och vilka har mest press?

Klockan 21.00 den 10 juni 2016 kickar fotbolls-EM igång på Stade de France i Paris. Det är då värdnationen Frankrike tar emot ett av de kvalificerade lag som lottats till EM-grupp A. Vi har fortfarande att invänta slutspelslottningen eftersom EM-kvalet slutar den 13 oktober. Hur skall det gå för Sverige som för närvarande inte är direktkvalficerat? Även om vi skulle missa chansen att gå vidare som tvåa efter gruppsegraren Österrike, finns en möjlighet att direktkvalificera som den bästa trean bland de nio kvalgrupperna. Skulle vi inte göra det finns ytterligare en chans att knipa en EM-biljett genom två ödesmatcher i play-off mot någon av de övriga treorna från kvalgrupperna.

Annorlunda struktur – play-off för Sverige?
Inför EM 2016 gäller en ny struktur för kval och slutspel. I kvalet spelar hela 53 lag om 23 platser i slutspelet (värdlandet Frankrike är automatiskt direktkvalificerat). För Sveriges del ser det för närvarande svårt ut att ta sig vidare efter två raka förluster mot Ryssland (0-1 på bortaplan) och ett svidande nederlag mot Österrike med 1-4 på hemmaplan. Givet att grupptvåan Ryssland fullbordar sin plikt och slår Montenegro och bottenlaget Moldavien, så är det troliga att Sverige tar tredjeplatsen. För närvarande har Sverige 12 poäng vilket med största sannolikhet inte räcker mot grupptreor som Ukraina, Irland och Kroatien med 16 respektive 15 poäng vardera. Sveriges rimligaste chans att ta sig till EM i Frankrike 2016 är att vinna mot en av de andra grupptreorna i en play-off (en match hemma och en borta). Oavsett vilket lag som Sverige ställs mot väntar en tuff – men naturligtvis inte omöjlig – uppgift.

I denna upplaga av EM-slutspelet finns totalt 6 grupper där ettan, tvåan och de fyra bästa treorna i gruppspelet går vidare till nästa slutspelsfas. I stället för kvartsfinaler är det 16 lag som möts i åttondelsfinaler på cup-spelsformatet. Oavgjort vid full tid innebär förlängning och lika efter tilläggstid betyder i vanlig ordning straffläggning.

Vilka är klara? Vilka har rimlig chans att direktkvalficera sig?
Det är två omgångar kvar av EM-kvalet. Fem nationer är redan kvalificerade: Frankrike (i egenskap av värdland), England, Island, Tjeckien och Österrike. Så här ser läget ut för topplagen i respektive kvalgrupp:

Grupp A
Island och Tjeckien har redan säkrat avancemang. Turkiet är två poäng före Holland som spelat tämligen oinspirerat under hela EM-kvalet. Turkiet behöver fyra poäng för att säkra tredjeplatsen, men har Island och Tjeckien kvar. Tappar Turkiet mer än tre poäng sina sista två matcher har Holland chansen att nå play-off.

Grupp B
Grupp B toppas av Wales (18 poäng) som bara behöver en poäng mot Bosnien Hercegovina (bortaplan) och Andorra (hemma) för att ta sig till sitt första stora mästerskap sedan VM i Sverige 1958. Belgien är tvåa (17 poäng) och kan ta sig vidare om man slår Andorra i sin nästa match. Oavgjort i sista matchen mot trean Israel skulle också räcka. Israel har 13 poäng och skuggas av Bosnien Hercegovina med 11 poäng som har ödet i andra lags händer för att klara sig till play-off. Båda lagen har svåra matcher kvar mot Wales och Belgien.

Grupp C
Spanien toppar gruppen med 21 poäng och säkrar slutspelet om man vinner mot Luxemburg i nästa match. Slovakien är tvåa på 19 poäng och är också klara om man vinner i nästa omgång mot Vitryssland på hemmaplan. Ukraina är trea och har flesta poäng (16 poäng) bland samtliga grupptreor i EM-kvalet. Även om det är mindre troligt att Ukraina går förbi Spanien eller Slovakien, skulle minst fyra poäng betyda att Ukraina har en mycket stark chans att direktkvalificera sig i egenskap av den bästa grupptrean i EM-kvalet.

Grupp D
En tät grupp som toppas av Tyskland på 19 poäng som möter grupptrean Irland (15 poäng) på bortaplan. Ett kryss för tyskarna i Dublin räcker för avancemang. En förlust innebär att man måste vinna mot Georgien på hemmaplan i sista matchen. Polen är tvåa på 17 poäng och går vidare om man slår Skottland på bortaplan i nästa match, medan Irland misslyckas att besegra Tyskland. Skottland är förvisso fyra poäng bakom Irland, men chansen finns att Irland tappar poäng i sina två tuffa matcher mot topplagen. Detta ger Skottland – givet att man tar minst 4 poäng i de två sista matcherna – en rimliga chans att ta sig till play-off.

Grupp E
England är redan klart för EM-slutspel. Schweiz är tvåa på 15 poäng och behöver 4 poäng från sina sista matcher mot San Marino hemma och Estland på bortaplan. Slovenien är trea och skulle genom inbördes möten knipa andraplatsen från Schweiz om lagen slutade på samma poäng. Det är dock nödvändigt att Slovenien vinner de två sista matcherna mot Litauen och San Marino samtidigt som Schweiz tappar 3 poäng. Estland (10 poäng) och Litauen (9 poäng) har matematiska chanser att ta sig vidare till play-off, men då krävs till börja med att Estland slår England på Wembley och att Litauen slår Slovenien på bortplan med minst två mål.

Grupp F
Nordirland toppar gruppen med 17 poäng och behöver 2 poäng från sina sista två matcher mot jumbon Grekland på hemmaplan samt Finland borta. Tvåan Rumänien (16 poäng) behöver 4 poäng, och har kvar Finland hemma samt Färöarna på bortaplan. Ungern har 13 poäng på tredje plats och måste vinna båda återstående matcher samtidigt som något av topplagen misslyckas med att ta de poäng som de behöver. Tabellfyran Finlands chanser är små och kan vara borta helt om Ungern vinner mot Färöarna i nästa match.

Grupp G
Österrike gruppsegrare. Ryssland är tvåa på 14 poäng, 2 före Sverige och 3 före Montenegro. Minst 4 poäng mot Moldavien (borta) och Montenegro (hemma) ger ryssarna en direktplats. Sverige (12 poäng) förväntas – och måste – vinna sina återstående matcher mot bottenlagen Liechstenstein (borta) och Moldavien (hemma). Samtidigt måste Ryssland misslyckas med att ta de 4 poäng som ger dem biljetten. Montenegro (12 poäng) har en teoretisk chans att ta sig vidare men möter de båda topplagen i sina återstående matcher.

Grupp H
Den svåraste gruppen att tippa utgången för. För närvarande leder Italien gruppen på 18 poäng. Tvåa är Norge (16 poäng) och trea är Kroatien (14 eller 15 poäng). Gruppen kompliceras av att Kroatien fått poängavdrag med ett poäng på grund av rasistiska handlingar utförda av deras fans innan en match mot Italien på hemmaplan i Split (1-1). Kroatiens poängavdrag är ännu inte bekräftat eftersom det kroatiska fotbollsförbundet överklagat UEFAs aktion. Givet att Kroatien blir av med en poäng räcker det med att Italien vinner mot Azerbaijan i nästa match. Annars måste man ta fyra poäng totalt i matcherna mot Azerbaijan (borta) och Norge (hemma). Tvåan Norge har Malta hemma och Italien borta kvar.Det är rimligt att säga att Norge måste vinna båda sina matcher för att direktkvalificera sig till EM. Kroatien har Bulgarien hemma och Malta borta som sista matcher. Laget som slutar på tredje plats i denna grupp kommer ha en mycket god chans till automatisk direktkvalificering.

Grupp I
Tre lag slåss om direktkvalificering: Portugal (15 poäng); Danmark (12 poäng) och Albanien (11 poäng). Danmark har spelat en match mer än övriga topplag och möter Portugal på bortplan i sin sista match. För Portugals del räcker oavgjort mot danskarna eller bottenlaget Serbien i sista matchen för direktkvalificering. För Danmarks del gäller det att vinna borta mot Portugal, men kan trots seger ändå sluta trea om Albanien vinner sina två sista matcher mot Serbien hemma samt Armenien borta.

Lämna ett svar

(*) Required, Your email will not be published